Serc

Aalst

Geschiedenis Aalst

Aalst is wat betreft het inwonersaantal van 2057 zielen een van de grootste deelnemers binnen de gemeente Zaltbommel. Het vriendelijk ogende dorp is te vinden aan de afgedamde Maas tegenover Veen, ten zuidwesten van de stad Zaltbommel. 

Aalst heeft een lange geschiedenis achter zich waarbinnen zich diverse verschillende vormen van bestuurlijke aard hebben voorgedaan. Maar altijd heeft het dorp zijn eigenheid, inclusief zijn landelijke uitstraling behouden.

In de middeleeuwen was Aalst één van de zeven lage heerlijkheden in de Bommelerwaard, destijds behorend tot het Kwartier van Nijmegen in het Hertogdom Gelre. Tijdens de vijftiende en het grootste deel van de zestiende eeuw was Aalst in het bezit van de familie van Aalst. Door huwelijk erfde de familie Torck de bezittingen, waarna alles overging in het bezit van het geslacht van Lynden.

In 1799 maakte Aalst deel uit van de gemeente Bommelerwaard. Dit was slechts van korte duur. Bij de invoering van gemeenten in Nederland rond 1811 werd Aalst tot 1818 een zelfstandige gemeente met in die periode van zeven jaar twee burgemeesters. In 1818 ging Aalst op in de gemeente Poederoijen die op haar beurt in 1955 weer opging in de gemeente Brakel. Sinds 1 januari 1999 behoort Aalst tot de gemeente Zaltbommel.