Serc

Brakel

Geschiedenis Brakel

Brakel ligt in de buurt van de samenvloeiing van de Afgedamde Maas en de Waal. Het dorp wordt bewoond door 3041 inwoners.

Net als Aalst was ook Brakel tijdens de middeleeuwen één van de zeven lage heerlijkheden in de Bommelerwaard die behoorden tot het Kwartier van Nijmegen in het Hertogdom Gelre. De heerlijkheid Brakel wordt in de dertiende eeuw vermeld als afsplitsing van de landen van Altena. In 1595 behoorde Brakel tot de hoge heerlijkheid Poederoijen.

Bij de invoering van gemeenten in Nederland rond 1810 werd Brakel een zelfstandige gemeente waartoe initieel ook het dorp Poederoijen behoorde, inclusief Munnikenland en Loevestein. In 1811 werden deze afgesplitst en pas in 1955 werden ze weer toegevoegd, samen met de dorpen Aalst en Zuilichem en de buurtschap De Rietschoof. Op 1 januari 1999 ging Brakel als gemeente over in de gemeente Zaltbommel. Gedurende haar bestaan als zelfstandige gemeente heeft Brakel dertien burgemeesters gekend. Naast alle agrarische werkzaamheden, dus veeteelt, landbouw, fruit- en groenteteelt kende Brakel ook een bloeiende steenbakindustrie.

Autobedrijven