Serc

Gameren

Geschiedenis Gameren

Gameren onderscheidt zich binnen de gemeente Zaltbommel als chrysantendorp. Hier vindt een enorme groei plaats in de glastuinbouw (naast diverse gewassen vooral chrysanten).

Gameren was een zelfstandige gemeente tot deze 1955 onder Kerkwijk werd gevoegd. Momenteel telt Gameren 2423 inwoners.

Gameren wordt voor het eerst genoemd als ‘Gambora’ in een schenkingsacte uit 1031. In dat jaar schonk de bisschop van Paderborn tienden van de opbrengst van de Tuilse kerk aan het nieuwe klooster daar. Het was een flinke geste, want de Tuilse kerk omvatte onder meer de kapellen in Gameren, Nieuwaal, Hellouw en Haaften.
Het dorp heeft een aantal mooie monumentaal interessante gebouwen gekend, die helaas voor een groot deel verloren zijn gegaan. Zo stond er ooit op de plek waar nu het verzorgingshuis 't Slot staat, een 15e eeuws kasteel dat echter tijdens het beleg van Zaltbommel in 1574 zoveel schade opliep dat het resterende deel alleen nog maar tot boerderij omgebouwd kon worden.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitse bezetters het mooie middeleeuwse kerkgebouw, de korenmolen op de dijk en de pijp van de steenfabriek op. De huidige achthoekige kerk stamt uit 1954.