Serc

Kerkwijk

Geschiedenis Kerkwijk

Kerkwijk, een voormalige heerlijkheid, maakt tegenwoordig ook deel uit van de gemeente Zaltbommel. Kerkwijk telt 610 inwoners.

Het boerendorpje is eveneens gelegen op de oude stroomrug die van Bruchem naar Delwijnen loopt. 

Deze stroomrug is waarschijnlijk al door de Romeinen gebruikt als verbindingsweg door de Bommelerwaard. Huidige vondsten uit de laat-Romeinse tijd leveren hiervoor het bewijs.

De naam Kerkwijk wordt voor het eerst genoemd in de 13e eeuw, toen de heerlijkheid Kerkwijk werd verenigd met die van Bruchem. Lang was het geslacht De Cock eigenaar, maar in 1764 kocht Peter Lenshoek de heerlijke rechten. Deze familie Lenshoek speelde lange tijd een vooraanstaande rol in het bestuur van het dorp. Sinds de 17e eeuw bewoonden ze de oude boerderij 'Het Hemelrijk'. Deze oude boerderij is in 1834 herbouwd. Volgens de gevelsteen legde de toen 2,5 jaar oude C.P. Lenshoek de eerste steen. Leuk detail is dat deze Cornelis Pieter later (van 1884 tot 1900) burgemeester werd van Zaltbommel. 

De vluchtheuvel in het dorp dateert van 1861 en werd na de watersnood van dat jaar aangelegd. Een gedenksteen in de muur van de kerk geeft de hoogste waterstand aan: 2,45 meter boven NAP.