Serc

Nieuwaal

Geschiedenis Nieuwaal

Nieuwaal maakt met haar 709 inwoners eveneens deel uit van de gemeente Zaltbommel. Van 1818 tot 1955 vormde Nieuwaal samen met Gameren de burgerlijke gemeente Gameren, daarna behoorde het bij de gemeente Kerkwijk, waarna het in 1999 opging in de gemeente Zaltbommel.

Nieuwaal heeft een bijzondere landelijke uitstraling met zijn bezienswaardige dijkhuisjes en enkele statige boerderijen. Buitendijks krijgt de rivier ruim baan in de Breemwaard, een natuurgebied van 100 ha. Dat ruimte biedt aan riviergebonden planten en dieren.

Het dorp heeft twee kerkgemeentes, een Hersteld Hervormde Gemeente en Gereformeerde Gemeente. Het beeldbepalende hervormde kerkje aan de Waaldijk dateert van net na de Tweede Wereldoorlog.

Al in de vroege middeleeuwen was er op deze plaats sprake van een kerk, gewijd aan Sint Willibrordus. In een akte uit het jaar 1031 staat vermeld dat dit gebouw werd geschonken aan de abdij Abdinkhoff te Paderborn. Helaas overleefde de oude kerk de tweede wereldoorlog niet. Hij werd door de Duitsers opgeblazen.